Over het bereik en de invloeden daarop


1546955894 1333414919

Wat is het bereik waarmee deze met iemand kunnen communiceren? Hoeveel km? Dit is bijna de meest voorkomende vraag die mensen stellen voordat ze een nieuwe portofoon aanschaffen. Maar als je de antwoorden voor dezelfde radio bekijkt, zul je misschien veel teleurgestelde mensen tegenkomen die zeggen dat het maar 0,5 km is, maar ook sommigen die zeggen 3 km, 5 km, enzovoort. Waarom zijn ze zo anders? Omdat het type terrein en de uitrusting het spreekbereik sterk kunnen beïnvloeden.

Je ziet vaak advertenties voor portofoons met de tekst ’tot 50 km’ of meer. Hier is het trefwoord in de advertentie ‘tot’. Dit maximale bereik is meer theoretisch dan realistisch. Dus in hoeverre kun je echt verwachten te praten?De belangrijkste overwegingen die het bereik beïnvloeden zijn: signaaltype, antenne, obstakels en signaalsterkte (wattage). Geen enkele factor is een wondermiddel om uw communicatiebereik te vergroten. Maar in combinatie kunnen ze het verschil betekenen tussen een bereik van een halve km en een bereik van 6 km of meer. Laten we elk van deze bespreken.

SIGNAALTYPE:

Ten eerste zijn niet alle radiosignalen hetzelfde. Ze verschillen in de manier waarop ze reizen en hoe ze reageren als ze materialen tegenkomen.Frequenties onder de 2 MHz (Megahertz) worden door de atmosfeer gereflecteerd, waardoor ze de kromming van de aarde kunnen volgen. Deze laagfrequente signalen kunnen dus soms honderden kilometers verderop worden ontvangen door radio’s onder de horizon. Als algemene regel geldt: hoe lager de frequentie, hoe groter de afstand die kan worden afgelegd. CB-radio’s en sommige HAM-frequenties bevinden zich in het HF-bereik (hoge frequentie) van 29-54 MHz, waardoor ze enkele van deze eigenschappen hebben. MAAR lage frequenties zijn gevoelig voor een aantal andere problemen

VHF VERSUS UHF WAT IS BETER?:

De twee frequentiebereiken (ook wel “frequentiebanden” genoemd) die in de meeste portofoons worden gebruikt, zijn VHF (Very High Frequency) en UHF (Ultra High Frequency). Vaak wordt ons gevraagd: “Is VHF of UHF beter?” Geen van beide is inherent beter, ze hebben elk sterke en zwakke punten.

VHF-frequenties kunnen objecten beter doordringen dan UHF. VHF kan ook verder reizen. Als een VHF-golf en een UHF-golf over een gebied zonder barrières zouden worden uitgezonden, zou de VHF-golf bijna twee keer zo ver reizen. “Meld mij aan voor VHF!” jij zegt. Niet zo snel.

Hoewel VHF obstakels beter kan passeren en verder kan reizen, betekent dit niet dat dit altijd de betere keuze is. “Waarom?” je vraagt. Het komt door het verschil tussen hoe VHF- en UHF-signalen rond structuren reageren. Houd er rekening mee dat UHF-signalen korter zijn dan VHF, dit is belangrijk als u zich in of rond gebouwen bevindt.

Om dit uit te leggen nemen we een voorbeeld. Stel dat u probeert te communiceren van de ene kant van een commercieel gebouw naar de andere. Daartussen bevindt zich een metalen wand met een opening van drie voet. Radiogolven kunnen niet door metaal heen. De UHF-golflengte is ongeveer anderhalve meter breed, de VHF-golflengte is ongeveer anderhalve meter breed. Het UHF-signaal (1 1/2 ft) gaat gemakkelijk door de deur. Het VHF-signaal wordt echter gereflecteerd omdat het breder is dan de deur. Zoals u kunt zien, is UHF beter in het navigeren door de kleinere ruimtes binnen een gebouw om zijn bestemming te bereiken. VHF-signalen worden vaak geblokkeerd door metaal in het gebouw.

Kortom: het is een afweging. Maar de algemene vuistregel is dat als u de radio voornamelijk buitenshuis gebruikt, waar u een duidelijke zichtlijn heeft, VHF een betere keuze is , omdat het signaal verder zal reiken. MAAR, als u uw radio in of rond gebouwen, in stedelijke gebieden of in zwaar beboste gebieden gaat gebruiken, dan is UHF een betere keuze omdat het signaal beter rond structuren navigeert en niet zo gemakkelijk wordt geblokkeerd als VHF. De afweging die u maakt is een langere afstand (VHF) versus het vermijden van mogelijke “dode plekken” in en rond constructies (UHF).

ANTENNES:

Een van de gemakkelijkste manieren om uw bereik uit te breiden is door u op uw antenne te concentreren. Toen we zeiden “de afstand tot de horizon is het maximale communicatiebereik”, noemden we niet één sleutelfactor: je antenne. De berekening van afstanden is gebaseerd op de hoogte van uw antenne. Met andere woorden: de exacte afstand tot de horizon varieert afhankelijk van uw antennehoogte.

Er bestaat een formule voor het berekenen van de afstand tot de horizon op basis van de hoogte, maar deze is een beetje technisch (zie het gedeelte hieronder ‘De horizon berekenen’). Laten we het voorlopig bij een eenvoudige vuistregel houden: een antenne van 1,80 meter hoog aan beide uiteinden van de transmissie (verzenden en ontvangen) heeft een maximaal bereik van ongeveer 10 kilometer.

Dus volgens onze vuistregel hebben 2 mensen van ongeveer 1,80 meter lang die een draagbare portofoon van 5 watt gebruiken, gebruikt op een vlakke ondergrond zonder obstakels, een maximaal bereik van ongeveer 10 kilometer. Krijg jij gegarandeerd 6 km? Nee. Mogelijk krijgt u slechts 4 km of zelfs minder. Wat kun je doen om het meer 6 km dan 4 km te maken? Gebruik een betere antenne!

Stubby versus sprietantenne:

1.Handantennes:

Niet alle antennes op draagbare radio’s zijn hetzelfde. Handradio’s hebben twee veelvoorkomende typen antennes: stomp en zweep. Veel FRS/GMRS-radio’s die tegenwoordig op de markt zijn, hebben een stompe antenne, omdat het gemakkelijker is om uw radio in een rugzak of zak te stoppen. Stompe antennes kunnen uw bereik echter tot 30% verkleinen ten opzichte van een sprietantenne. Dus als bereik belangrijk voor je is, zoek dan naar een radio met een sprietantenne, of op zijn minst een waarbij je de stompe antenne kunt verwijderen en vervangen door een sprietantenne. Maar blijf lezen, er zijn ook andere dingen waar je rekening mee moet houden, zoals macht en obstakels.

2. Auto-, boot- en andere antennes:

Antennes op auto’s worden meestal op het dak of de kofferbak gemonteerd en kunnen enkele meters boven de auto uitsteken. Daarom kunnen mobiele radio’s vaak communiceren binnen een bereik van 10 tot 30 km. Antennes op boten zijn een soort mobiele radio en lijken grotendeels op elkaar. Behalve dat op open water marifoons een groot voordeel hebben, er zijn geen obstakels! Luchtvaartradio’s in de lucht hebben het meeste voordeel, geen obstakels en je bent al heel hoog! Antennes van basisstations bevinden zich op het dak van een gebouw, en antennes voor commerciële uitzendingen bevinden zich meestal op bergtoppen of zeer hoge torens.

Een marifoon van 25 watt heeft bijvoorbeeld grofweg een maximaal bereik van 60 zeemijl (111 km) tussen antennes die op grote schepen zijn gemonteerd, maar diezelfde radio heeft slechts een bereik van 5 zeemijl (9 km) tussen antennes die op grote schepen zijn gemonteerd. kleine boten op zeeniveau. Beide schepen hebben dezelfde 25 watt radio, het verschil in dit voorbeeld is de hoogte van de antenne. Vanuit de lucht wordt het nog beter. De meeste airbandradio’s zijn 5 – 8 watt en hebben doorgaans een bereik van ongeveer 320 kilometer. Zie je wat een verschil in antennehoogte kan maken? Als je je bereik probeert te vergroten, is het vergroten van je antennehoogte een effectievere manier om je bereik uit te breiden dan het vergroten van je vermogen, je krijgt meer waar voor je geld (om zo te zeggen).

Kortom: hoe hoger uw antenne, hoe groter uw communicatiebereik. Bij gemonteerde antennes is het belangrijk dat u uw antenne op het hoogst mogelijke punt monteert. Monteer uw antenne ook rechtop, niet schuin. Voor draagbare radio’s kunt u in plaats van een stompe antenne een sprietantenne aanschaffen om uw bereik te maximaliseren.

OBSTAKELS

Weet je nog dat we zeiden dat je misschien maar een bereik van 4 mijl of minder hebt? Radiosignalen worden soms geblokkeerd door vaste voorwerpen. Metal is niet je vriend als het om radiocommunicatie gaat. Radiogolven gaan er over het algemeen niet doorheen. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom magnetrons niet door de glazen deur gaan? Is het je opgevallen dat de glazen deur een metalen gaas heeft met hele kleine gaatjes? Microgolven hebben een extreem hoge frequentie met kleine signaalgolven. Hoewel microgolven klein zijn, zijn ze nog steeds groter dan de kleine gaatjes in het metalen gaas. Het metalen gaas zorgt ervoor dat de microgolven niet buiten de oven komen.

Een andere overweging zijn heuvels. Als je in een gebied met heuvels woont, zijn ze als metaal, er komt geen radiosignaal doorheen.MAAR radiosignalen kunnen door veel niet-metalen objecten reizen, zoals gipsplaten, metselwerk, menselijke lichamen, meubels en vele andere objecten. Elke keer dat een radiosignaal door een object gaat, wordt de signaalsterkte echter verminderd. Hoe dichter een object is, hoe meer het de signaalsterkte vermindert. Dus met elk volgend object waar een signaal doorheen gaat, wordt het bereik ervan korter.

VERMOGEN (WATTAGE)

1. Handradio’s:

Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de afstand die een radio kan communiceren, is de signaalsterkte. Hoe sterker de signaalsterkte, hoe beter deze bestand is tegen verzwakking wanneer deze door obstakels heen gaat. De signaalsterkte is voornamelijk het resultaat van het uitgangsvermogen van een radio, gemeten in watt. Commerciële radiostations zenden doorgaans uit op 50.000 of 100.000 watt. Vergelijk dat eens met een draagbare portofoon die tussen de 1/2 en 5 watt verbruikt. Je ziet dat er een groot verschil is. Radio’s zonder licentie, zoals: FRS-radio’s zijn beperkt tot 1/2 watt, MURS 2 watt, CB-radio’s 4 watt, SSB-radio’s kunnen 12 watt hebben. Andere draagbare radio’s, zoals maritieme radio’s, luchtvaartradio’s en gelicentieerde landradio’s zoals: LMR, Ham en GRMS, zijn beperkt tot 5 watt. Het maximale wattage voor elk radiotype wordt ingesteld door de FCC. Bovendien werken draagbare radio’s op een kleine batterij, dus een hoger wattage zou betekenen dat uw batterijen niet erg lang meegaan.

2. Auto-, boot- en andere radio’s (mobiel en vast gemonteerd):

Mobiele radio’s zenden doorgaans uit van 25 tot maximaal 100 watt. Ze worden in voertuigen geïnstalleerd en werken op de accu van het voertuig. Hun signaal is veel sterker dan dat van een handradio en heeft daarom minder last van obstakels. Hun signaal kan echter nog steeds alleen naar de horizon reizen. Dus gewoon meer watt hebben zonder een betere antenne is alsof je een grote trechter met een klein gaatje hebt. Monteer uw antenne daarom zo hoog mogelijk op uw voertuig. Onthoud: hoe hoger je antenne, hoe vader de horizon is. Dus meer watt, samen met een betere antenne, staat gelijk aan een groter bereik. Samenvattend: hoe meer watt een radio heeft, hoe sterker het signaal. Een sterker signaal is in staat opeenvolgende passages door obstakels te weerstaan, waardoor het verder kan reizen.*Dit zijn gemiddelden. Veronderstelt standaarduitrusting. Het antennetype kan een aanzienlijk effect hebben op het bereik.

Tips om uw bereik te vergroten

• Als u zich aan de rand van uw communicatiebereik bevindt en uw signaal zwak is, open dan de ‘Monitor’-functie op uw radio om te luisteren naar zwakke signalen.

• Een van de gemakkelijkste manieren om uw bereik te vergroten is door uw lengte te vergroten. Als u zich aan de rand van uw bereik bevindt en een zwak signaal ervaart, probeer dan naar een hogere locatie te gaan. Loop een heuvel op, of ga gewoon ergens op staan ​​om jezelf, indien mogelijk, groter te maken. Vergeet niet dat slechts een paar centimeter een groot verschil in bereik kan maken.

• Als u een FRS/GMRS-radio gebruikt, schakel dan over naar de GMRS-kanalen. De FCC (Federal Communications Commission) beperkt FRS-kanalen tot 1/2 watt vermogen, GMRS kan maximaal 5 watt vermogen hebben. Kanalen die alleen FRS bevatten zijn 8 – 14, GMRS-kanalen zijn exclusief 15 – 22 en kanalen 1 – 7 zijn zowel FRS als GMRS. Hier raden wij aan: BAOFENG GT-22 FRS en BAOFENG UV-5G GMRS .

De meeste commerciële VHF- en UHF-radio’s hebben twee of meer vermogensmodi. Zorg ervoor dat uw radio is ingesteld op de modus voor hoog vermogen.• Gebruik een sprietantenne in plaats van een stompe antenne. Monteer uw antenne op voertuigen zo hoog mogelijk in verticale positie.

• Zorg ervoor dat uw batterij volledig is opgeladen. Radiosignalen worden zwakker als de batterij bijna leeg is.

• Als bereik cruciaal is, kies dan voor een mobiele radio. Mobiele radio’s kunnen 3 tot 4 keer het bereik hebben van een draagbare radio.

• Installeer een repeater. Repeaters ontvangen signalen en “zenden” deze opnieuw uit, en sturen ze door naar een verder gelegen bestemming. Het installeren van een repeater is echter complexer. Een alternatief is het vinden van een repeaterservice bij u in de buurt. Deze diensten brengen doorgaans een maandelijks bedrag in rekening. Rfinder.net is een online wereldwijde directory van repeaters ($10 jaarlijkse vergoeding). U kunt deze applicatie gebruiken om repeaters in de buurt te lokaliseren, er is ook een iPhone-app. Gelukkig is voor de meeste toepassingen een repeater niet nodig en volstaat een VHF- of UHF-radio prima.

Kernpunten

(Een laatste ding dat we niet hebben genoemd is dat het weer en andere atmosferische omstandigheden radio-uitzendingen kunnen beïnvloeden. Maar aangezien je niet veel aan Moeder Natuur kunt doen, zullen we het hier slechts terloops noemen. Als je het echt nodig hebt Als je meer wilt weten over de effecten van het weer op radiotransmissie, dan is dat een heel ander gesprek.)

• De belangrijkste factoren die het communicatiebereik beïnvloeden zijn: antenne, obstakels, signaalsterkte (wattage) en signaaltype.

• De afstand tot de horizon is het maximale communicatiebereik voor de meeste portofoons.

• Hoe hoger uw antenne, hoe verder uw signaal kan reiken voordat het de horizon raakt, en dus hoe langer uw communicatiebereik.

• Bij gemonteerde antennes: monteer uw antenne rechtopstaand op het hoogst mogelijke punt.

• Koop voor draagbare radio’s een sprietantenne in plaats van een stompe antenne.

• Radiogolven gaan over het algemeen helemaal niet door metaal of heuvels.

• Elk opeenvolgend object waar een radiosignaal doorheen gaat, verkleint het bereik ervan.

• Een sterker signaal is in staat opeenvolgende passages door obstakels te weerstaan, waardoor het verder kan reizen.

• Zowel VHF- als UHF-radiotechnologie kan voor u werken als u niet echt een groot bereik te dekken heeft.

• Als u de marifoon voornamelijk buitenshuis gebruikt met een duidelijke zichtlijn, dan is VHF een betere keuze omdat het signaal verder reikt.

• Als u de radio gebruikt in of rond gebouwen, in stedelijke gebieden of in zwaar beboste gebieden, dan is UHF een betere keuze omdat het signaal beter om obstakels heen navigeert.

• Als u een groter bereik nodig heeft dan de meeste radio’s kunnen bieden, overweeg dan de aanschaf van een repeater, of neem contact op met een repeaterservice.

Tot slot nog enkele antennes die uw bereik vergroten en verbindingen stabiliseren:

Abbree tactische antenne

Abbree AR-771 antenne

Nagoya magneetvoet antenne

Bron: freewaycom.ca